zaterdag 19 januari 2013

Voorlaatste dag: Bouddha en Pashupati

Gisteren hebben we nog even wat cultuur gesnoven. Lekker met de taxi naar de grootste stupa (boeddhistische toren) ter wereld. Vele voornamelijk Tibetaanse monniken lopen hier hun klokwijze rondjes al prevelend of met elkaar pratend over de weg naar verlichting (of over het locale nieuws, geen idee :-) ).
Rondom de stupa in deze stad genaamd Boddhnath of Buddhanath of gewoon Buddha zijn ook vele kloosters, waar trouwens ook vele westerlingen hun rust of nieuwe weg zoeken.

Ook zijn er rond de stupa vele gelovigen die urenlang op de knieĆ«n en dan op de buik en weer terug etc etc gaan. We snappen niet zo goed waar het goed voor is, maar het is zeker indrukwekkend dit geheel zo gade te slaan vanuit ons dakterras vanachter een Everest biertje (moeten ze in NL ook doen: fles'jes' van 650ml!).

Na de lunch zijn we door een arme buitenwijk naar het volgende werelderfgoed complex gewandeld; Pashupati(nath).
Naast de honderden tempels en tempeltjes en apen hier, maken uiteraard vooral de crematies aan de rivier een grote indruk. Heel bijzonder dit te zien. Zie panoramafoto.
Na enige moeite vonden we een taxi terug omstreeks 18u en toen konden we vlot door naar de Ramro viltbwinkel. Hier hebben we onze reisworsten (grote plunjebalen) vol gestouwd met flink veel aankoop voor de ramro verkoop in NL. Zojuist op t vliegveld gaf dit nog de nodige problemen met teveel kilos maar door een vriendelijke Nederlandse meid die zelf slechts twaalf kilo bagage had, en nogal wat in de handbagage stouwen, is het zonder bijbetalen goed gekomen.
Die avond trouwens nog in een Tibetaanse restaurant gegeten, voor Ad een steak (onzeker of het nu yakvlees was of niet) en ik een Chicane Tilmant (eigenlijk indies) en ook een warm Tibetaans biertje, de Tungba. Bijzonder en zeker niet vies al was ik het na twee keer bijvullen (met warm water, er blijft smaak trekken uit die gefermenteerd graan(?)korrels) wel klaar mee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Je reacties zijn uiteraard welkom!