donderdag 17 januari 2013

Tempelstad Kathmandu (en Patan)


Vandaag zijn we dus weer met z’n tweetjes en terug in KTM met het Hotel Tibet Guest House als basis.  Na een HEERLIJKE warme douche vanochtend zijn we op pas gegaan om iets van het vele werelderfgoed dat hier in de buurt te vinden is op te snuiven. Eerst naar de tempelheuvel Swayambunath (hele grote Stupa, een klooster, vele andere tempeltjes en beelden en ook veel apen. Schitterend om te zien. Voordat we er waren konden we ons trouwens weer bekwamen in de onderhandeltechnieken over de taxiprijs  :) .








Na hier goed ondgekeken te hebben besloten we dat de bestemming van de volgende taxi de aan Kathmandu vastgegroeide stad Patan werd. Het Durbar (=paleis) plein van deze stad is ook weer ombeschrijfelijk mooi. Na de tempels en de vele (vaak erotische) houtsnijwerken en beelden te hebben bekeken hebben we lekker gelunched in een rooftop restaurant en trok de lucht ineens behoorlijk open. Hoe het precies kwam weten we niet, maar voor het eerst trok de smog- en stofdeken boven de stad grotendeels weg. Hierdoor konden we een veel groter deel van de stad zien en de omliggende bergen nu ook in detail in plaats van alleen silouet. En het mooiste natuurlijk de statige sneeuwreuzen op de achtergrond. Voor morgenmiddag is zelfs wat regen voorspelt. Zal wel een rotzooi geven, maar is ook zeer welkom denk ik. We zullen zien, wij hebben in elk geval weer de nodige culturele plannen voor de voorlaatste dag hier.


Hier hebben we geruime tijd van het uitzicht en een biertje genoten. Er kwam zelfs nog een bruiloftsstoet langs en we hebben gelachen om de politiemannen met hun fluitje zonder enige invloed.

Na het grote plein hebben we lekker door de straatjes gezworven en de Lonely Planet reisgids kwam hier goed van pas. Aan tempels geen gebrek, de een nog mooie, bijzonderder, gedetailleerder of verstopter dan de ander. Op vele kleine binnenplaatsjes duiken de mooiste bouwsels op. En misschien wel het meest bijzonder is dat het hier dus allemaal zeer actief gebruikt wordt voor de diverse (vaak dagelijkse) buddhistische of hindoeistische rituelen.

Op de terugweg naar de taxistandplaats zijn we nog de echte woonwijken ingedoken. Daar zie je echt hoe de stedelingen hier in Nepal leven. Dat blijft toch erg bijzonder en is moeilijk te beschrijven of vergelijken met Nederland. Enerzijds lijkt het soms op een vuilnisbelt, anderzijds is alles er (winkeltjes, garages, vervoer, akkertjes, etc) en zijn we ook gewoon een speeltuin tegen gekomen.  En dat eeuwige getoeter van passerende autos en motoren… zucht.

Een mooie dag dus, nu zijn we behoorlijk uitgeblust van het slenteren en mensen kijken. Tijd voor het bedje dus, we zitten tenslotte nog in het trekking ritme, waar we meestal om 8u ‘s avonds er al in lagen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Je reacties zijn uiteraard welkom!